تحولات منطقه

پکن در راستای تعادل معادلات نظامی و امنیتی خود در برابر واشنگتن، به دنبال ایجاد پایگاه‌های نظامی در نزدیکی ایالات متحده آمریکاست.

مدیرکل پیشین خاورمیانه وزارت خارجه درباره احتمال همکاری نظامی چین و کوبا می گوید؛ پکن در اندیشه تغییر موازنه نظامی
زمان مطالعه: ۲ دقیقه

مقام‌های امنیتی ایالات متحده مدعی شده‌اند چین و کوبا در حال مذاکره برای تأسیس یک پایگاه مشترک نظامی در این کشور آمریکای لاتین هستند. همین مسئله و احتمال نفوذ اژدهای زرد در حیاط خلوت آمریکا مقامات واشنگتن را به‌شدت هراسان کرده است. آن‌ها نگران هستند استقرار یک مرکز نظامی پکن موجب شود این کشور نظامیان و دیگر عملیات‌های امنیتی و اطلاعاتی خود را در ۱۰۰ مایلی ساحل فلوریدا مستقر کند. مسئله تا جایی بالا گرفته که روز گذشته آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا مدعی شد در سفر دو روز اخیرش به چین، نگرانی آمریکا از افزایش فعالیت نظامی یا اطلاعاتی چین در کوبا را خیلی صریح به مقامات این کشور منتقل کرده است.

مدیرکل پیشین خاورمیانه وزارت خارجه در باره احتمال همکاری نظامی چین و کوبا می گوید؛ پکن در اندیشه تغییر موازنه نظامی

از رقابت تا رفاقت

قاسم محبعلی، مدیرکل پیشین خاورمیانه وزارت خارجه در گفت‌وگویی با قدس درباره چالش جدید میان واشنگتن و پکن، اظهار کرد: ایالات متحده در طول یک دهه گذشته همواره به دنبال رقابت با چین بوده به‌طوری‌که امروز رقابت‌های سیاسی تبدیل به تنش‌های نظامی بین دو طرف شده است. وی تصریح می‌کرد: چین یکی از قدرت‌های شرق آسیاست که با توجه به داشتن ظرفیت لازم برای تبدیل شدن به یک هژمون و تصاحب جایگاه فعلی آمریکا، در مقام بازیگری زیرک، نگرانی‌های زیادی را برای استراتژیست‌ها و مقامات آمریکایی رقم زده است.

او به استقرار نیروهای نظامی آمریکا در اطراف آب‌های سرزمینی چین اشاره کرده و می‌افزاید: واشنگتن در طول یک دهه اخیر پایگاه‌های نظامی را در مناطق مختلف شرق آسیا ایجاد کرده و همچنین با تایوان همکاری‌های مشترک نظامی و امنیتی دارد. آن‌ها حتی در آب‌های جنوبی چین ناوهای خود را مستقر کرده‌اند و هر از چند گاهی با تایوان مانورهای نظامی مشترکی در آب‌های نزدیک به سرزمین چین برگزار می‌کنند.

محبعلی به واکنش متقابل پکن در برابر تحولات نظامی آمریکا اشاره کرد و گفت: پکن در راستای تعادل معادلات نظامی و امنیتی خود در برابر واشنگتن، به دنبال ایجاد پایگاه‌های نظامی در نزدیکی ایالات متحده آمریکاست. وی به نزدیک‌ترین کشور در آمریکای لاتین به آمریکا اشاره می‌کند و می‌گوید: بهترین نقطه برای پکن، کشور مستقل و مبارز در خط مقدم امپریالیسم، کوباست. البته بسیاری، روابط آمریکا و چین را مهم‌ترین روابط دوجانبه از منظر تأثیرات و پیامدهای آن بر سیاست و نظام بین‌الملل دانسته و رفتارهای متغیر آن‌ها را به صورت کاملاً حساب‌شده و عقلایی در چارچوب بازی و تاکتیک‌های سیاسی تلقی کردند. او در ادامه تصریح کرد: اکنون دو کشور آمریکا و چین دو ابرقدرت مطرح در سطح جهان هستند. احتمال درگیری بین ابرقدرت‌ها در جهان بسیار کم است و بیشتر درگیری‌ها بین پکن و واشنگتن در بحث موازنه قدرت صورت می‌گیرد. امروز پکن خواستار درگیری مستقیم با واشنگتن نیست، چرا که اقتصاد چین وابسته به بازارهای آمریکاست و اگر این کشور با آمریکا وارد جنگ شود اقتصاد پکن دچار مشکل خواهد شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.